HTML Renk Kodları | HTML Dersleri 10

3
514
görüntülenme
HTML Öğreniyorum
HTML Öğreniyorum Görseli

Renk kodları her gün her yerde gördüğümüz renkleri, bilgisayarların yorumlayabileceği ve görüntüleyebileceği bir biçimde ifade etmemize yarayan kodlardır. Web siteleri ve diğer yazılım uygulamalarında bu kodlardan faydalanılır. Bu kodların çeşitli türleri vardır. En yaygın olarak Hex renk kodları, RGB ve HSL değerleri ve HTML renk adları gibi türlerdir ve bir çok tür daha vardır. Biz bu başlıkta HTML’de nasıl kullanılır onu göreceğiz.

HTML renkleri onaltılık (hexadecimal) sayı sistemini değerleriyle ifade edilir. Onaltılık sayı sistemi 16 tabanında ifade edilen sayı sistemidir. Matematikle arası iyi olan bu sayı tabanlı sitemleri bilirler ancak yine de nedir bu “onaltılık sayı sistemi” diyenler buraya tıklayarak veya Google’da aratarak detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Onaltılık sistemde kullanılan değerler 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F şeklindedir. Yani 0 (sıfır) ile başlayıp rakamları bitirdikten sonra alfabede (Latin harfleri) F harfine kadar devam eder. 0-F aralığında diye ifade edilir. Bu sistemde 0 (sıfır) en küçük değer F ise en büyük değer olarak ifade edilir. HTML renk kodlarında F den sonraki harfleri göremezsiniz. yani Z, V yada G yoktur.

Renkler kırmızı (red), yeşil (green) ve mavi (blue) renklerinin (RGB) kombinasyonlarıyla gösterilir. Onaltılık değerler, başında hastag sembölü (#) ve ardında üç veya altı basamaklı onaltılık sayı sistemi karakterleriyle yazılır.

Aşağıdaki resimde gördüğümüz üzere kırmızı, yeşil ve mavi renk daireleri üst üste binerek yeni renkler oluşturur:

RGB Renkler ve Kombinasyonları HTML Renk Kodları
RGB Renkler ve Kombinasyonları
RGB renk değerlerini bütün tarayıcılar destekler.

Kırmızı, yeşil ve mavinin olası kombinasyonlarının tümü potansiyel olarak 16 milyondan fazla renk seçeneği sunmaktadır. Aşağıda bunlardan bir kaçını örneklendirecek olursak;

#FF0000  
#00FF00  
#0000FF  
#000000  
#777777  
#FFFFFF  

HTML Renk kodları ile Arkaplan ve Font Renkleri

Web sayfalarında arkaplan rengini değiştirmek için bgcolor özniteliği kullanılabilir.

Aşağıdaki örnekte sitemin temasının ana rengini arkaplan rengi yapıp içeriğindeki yazıyı gri renk olacak şekilde ayarlayacağım bir kod yazalım;

<html>
 <head>
  <title></title>
 </head>
 <body bgcolor="#42BDCD">
  <p><font color="#777777">Gri renkli yazı biçimi</font></p>
 </body>
</html>

Gri renkli yazı biçimi

Yukarıda verdiğimiz kodda color=”#777777″ şeklinde bir öznitelik ve değer betimlemesi yaptık. Bu color özniteliği etiketinin içerisindeki metnin rengini belirtmek için kullanılır.

Bundan sonraki derste HTML iframe etiketini inceleyeceğiz…

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız.
Lütfen isminizi buraya yazınız